Chuť bude příšerná: v jakém hrnci je naprosto nemožné vařit džem.

Sezóna výroby džemů obvykle začíná v létě a trvá až do podzimu. Glavred zjistil, v čem je dobré vařit džem a na co je třeba brát ohled.

Odkaz zkopírován

V jakém hrnci se nesmí vařit džem – nádobí na vaření džemu, / Koláž Glavred, foto: Moje, screenshot z videa

Džem a jiné zavařeniny se vyrábějí proto, aby se úroda uchovala na zimu a v chladných měsících si člověk mohl pochutnat na domácích dobrotách. Ne každý však ví, v jakých hrncích je správné marmeládu vařit.

Pokud máte zájem dozvědět se více o tom, co všechno se dá vyrobit ze zbytků loňských marmelád, doporučujeme náš materiál: Ve sklepě zabírá místo jen: co všechno se dá vyrobit ze starých marmelád.

Je možné vařit džem v hliníkovém hrnci?

Uživatel internetového fóra Quora položil odborníkům na konzervaci následující otázku:

„Dá se džem vařit v hliníkovém hrnci?“ napsal.

V odpovědi jedna z uživatelek, jménem Andrea, poznamenala, že zavařuje již více než 40 let a nedoporučuje používat hliníkové nádobí k vaření džemu.

„Může mu dodat mírnou kovovou příchuť díky kyselině v ovoci a citronové šťávě, kterou do něj přidáte. Může také džem připálit, protože se zahřívá velmi rychle, nikoliv mírně, což může vést i k vyvaření. Vybírejte prosím nepřilnavé nebo nerezové nádobí s nepřilnavým povrchem, které je bezpečné. Vy i váš džem za to stojíte!“, radí.

Jak může hliníková pánev zkazit džem

Bob Davies, generální ředitel společnosti vyrábějící hliníkové výrobky, uvedl, že kyselé potraviny mohou způsobit, že hliníkové nádobí změní barvu a dodá jídlu kovovou chuť. Džem je typicky poměrně kyselý, proto by se neměl vařit v hliníkových hrncích.

Existuje několik věcí, které můžete udělat, abyste minimalizovali riziko vyluhování:

  • Nepoužívejte kyselé potraviny, jako jsou citrusové plody nebo rajčata, v hliníkových hrncích a pánvích.
  • Nepřevařujte potraviny v hliníkových hrncích a pánvích.
  • Dbejte na to, aby byly hliníkové hrnce a pánve před použitím řádně vyčištěny a ochuceny.

Dodržováním těchto rad můžete minimalizovat riziko vyluhování.

Dalším faktorem, který je třeba zvážit, je typ hliníkového nádobí, které používáte, upozorňuje.

Bob Davis upozorňuje, že eloxované hliníkové nádobí je potaženo vrstvou oxidu, díky čemuž nereaguje a je odolnější než jiné typy hliníkového nádobí. Kromě toho nepřilnavý povlak pomáhá předcházet připékání a usnadňuje čištění.

„Pokud máte pánev vyrobenou z eloxovaného hliníku, je bezpečné ji používat k vaření marmelády. Pokud si však nejste jisti, zda je vaše pánev eloxovaná, raději se ujistěte a použijte jiný typ pánve. Pokud nemáte hliníkovou pánev s povrchovou úpravou, kterou byste chtěli použít k vaření džemu, vyložte ji pergamenovým papírem nebo jinou potravinářsky bezpečnou zábranou, případně použijte výše uvedená doporučení,“ napsal.

Co je to Quora

Quora je webová stránka se sociálními otázkami a odpověďmi a online tržiště znalostí se sídlem v Mountain View v Kalifornii. Byla založena 25. června 2009 a veřejně přístupná byla 21. června 2010. Uživatelé mohou spolupracovat úpravou otázek a komentováním odpovědí jiných uživatelů. Podle Wikipedie měl web v roce 2020 300 milionů návštěvníků měsíčně.

Lze vařit džem ve smaltované míse – lze vařit džem v litinovém hrnci?

Denise Ruggiano, která vystudovala medicínu a veřejné zdravotnictví na College of Staten Island (promovala v roce 1987), radí používat k vaření džemu smaltované litinové nádoby nebo ocelové hrnce.

„Jediné, na čem záleží, je skvělý hrnec. Stejně tak jsem používala hrnce z nerezové oceli i smaltované litinové hrnce (holandské trouby), a přestože oba fungují dobře, druhý jmenovaný je nejlepší díky své schopnosti rozvádět teplo po celém dně hrnce, což pomáhá marmeládu rovnoměrně uvařit,“ poznamenala.

Jaké nádobí je vhodné pro vaření džemu

Profesionální odborníci na vaření upozorňují, že pokud chcete investovat, je pro přípravu džemu ideální měděný hrnec.

„Vede teplo rovnoměrněji než nerezová ocel, takže je méně pravděpodobné, že se připálí. Fungovat však bude i těžká nerezová nebo litinová pánev s povrchovou úpravou. Vybírejte širší pánev, ne vyšší: větší plocha znamená rovnoměrnější vaření a rychlejší odpařování vlhkosti,“ shrnuje The New York Times.

Co víte o The New York Times?

The New York Times je americký deník, který vychází v New Yorku. The New York Times se věnuje domácím, národním a mezinárodním zprávám a přináší články, investigativní reportáže a recenze. jako jedny z nejstarších novin ve Spojených státech patří mezi hlavní deníky v zemi. Podle Wikipedie získal The New York Times k roku 2023 137 Pulitzerových cen.

Mohlo by vás také zajímat: Jaké jsou další novinky v novinách?

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Restaurace Na Struze